Cotiujenii Mari – Baştina noastră

mai 21, 2009

Pâine caldă, bani în casă (despre Alexei şi Lucia Ceban)

Filed under: Oameni — levit @ 11:28 am

Chiar dacă seceta din vara anului trecut a năruit speranţele multor agricultori, determinându-i pe unii să renunţe la pământ şi să ia calea pribegiei, soţii Lucia şi Alexei Ceban din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti nu s-au lăsat duşi de valul pesimismului şi au continuat să valorifice potenţialul terenurilor agricole. Rezultatele muncii lor l-am văzut la expoziţia „Fabricat în Moldova 2008”, unde au amenajat un stand de toată frumuseţea.

Pavel Ciolcan, specialist principal la Direcţia Agricultură Soldăneşti, ne-a spus că raionul Şoldăneşti este un raion agrar care se slăveşte cu brutarii săi iscusiţi, iar soţii Ceban au fost printre puţinii care au conştientizat că pâinea va hrăni întotdeauna familia, iar cu un pic de efort va aduce şi profit.

Povestea a început de la cota valorică a părinţilor domnului Alexei. „Vedeam că totul se distruge, că munca părinţilor mei îşi pierde din valoare. Având o fire de lider, am reuşit să conving pe câţiva săteni să ne consolidăm forţele. Am privatizat o încăpere unde am construit moara, am arendat peste 300 ha de pământ din câteva primării ale raionului nostru şi cu Doamne ajute am început să muncim”, povesteşte Alexei Ceban.

Pe terenurile agricole pe care le deţineau cultivau legume şi cereale. Pentru că preţul la grâu era foarte mic, familia Ceban a decis să prelucreze toată cantitatea de grâu pe care o obţineau şi să comercializeze făina. La vânzare, însă, au întâmpinat alte obstacole – nu aveau unde să vândă făina. „Noi suntem oameni dârzi, nu ne lăsăm bătuţi cu una cu două, pomenindu-ne într-un impas am căutat soluţii care să ne ajute să câştigăm ceva bani. Astfel a apărut ideea înfiinţării unei brutării”, mărturiseşte antreprenorul.

Brutăria s-a dovedit a fi la ţanc, deoarece până atunci pâinea comercializată în sat era adusă de la brutăriile din raion. De asemenea erau dificultăţi la realizarea comenzilor pentru nunţi, botezuri şi înmormântări. Banii investiţi în această afacere au fost un credit bancar de 70 mii dolari care i-a ajutat să pună pe roate afacerea.

La Î.I. „Lucia Ceban” obţinerea pâinii este un ciclu complex, de la cultivarea grâului, obţinerea făinii şi până la coacere, de aceea consecinţele secetei din vara anului trecut nu le-a afectat activitatea. Zilnic, ei produc câte 1000-1500 de pâini pe care le comercializează în patru magazine din satele Cotiujenii Mari, Rogojeni şi Cobâlnea. Şi deşi la sate se obişnuieşte să se coacă pâinea individual, afacerea este prosperă, pentru că nunţile, înmormântările şi botezurile nu se termină niciodată. Preţul unei chifle de 400 gr. este de 3 lei, colacii simpli costă de la 3,5 lei până la 5,5 lei, în funcţie de calitatea făinii şi de mărimea colacului, iar pentru o pereche de colaci pentru nănaşei, mirii trebuie să plătească în jur de 100 lei.

„Arta de a împleti colacii am învăţat-o de la străbunei. Angajaţii brutării îşi amintesc de lecţiile bunicele lor, dar mai adăugă un pic din fantezie şi obţinem nişte colaci de o rară frumuseţe”, povesteşte cu mândrie Lucia Ceban.

Deşi afacerea îi merge bine Alexei Ceban ne-a mărturisit că nu se opreşte aici, el intenţionează să deschidă o mini-fabrică de conservare a legumelor şi o mini fabrică de prelucrare a laptelui. „Eu nu ştiu să cânt şi nici nu am îndeletniciri meşteşugăreşti, eu ştiu să prelucrez pământul şi să obţin profit din el şi ar fi păcat să nu valorific acest talent”, a mai spus antreprenorul.

Aliona POSTICĂ

http://www.api.md/articles/4395/index.html

5 comentarii »

 1. s

  Comentariu de Familia Epuri — ianuarie 1, 2010 @ 11:09 am

 2. Mult respect si stima pentru asa persoane si in acelas timp pentru lucru si efortul pe care-l depun.Din partea noastra le dorim ca in anul acesta sa se indeplineasca tot ce si-au pus in plan,cu noi realizari si succese mari in acest domeniu.Dreoarece ii cunosc pe acesti oameni personal va asigur ca merita tot cei mai bun.

  Comentariu de Familia Epuri — ianuarie 1, 2010 @ 11:17 am

 3. imi pere bine ca cineva sa amintit ca si noi aveam bastina noastra.Am privit reportajul Dum am inceput sa pling,ma doare inima ca nimeni nu se aduce aminte de satul nostru.M-am nascut aic,am crescut,eseam la scoala…Parintii mei toata viata lor au lucrat in scoala(conon ivanovic si valentina vasilavna munteanu).Satul nostru este uitat de toti…A fost odata ca nici odata…Va multumesc ca am gasit la internet asa ceva.Traesc departe dar mii dor de satul meu,scoala mea ,invatatorii mei,parintii mei,drumuk care plecam la scoala…

  Comentariu de viorika munteanu — ianuarie 16, 2010 @ 1:02 pm

 4. Toate cele bune pentru toti!

  Comentariu de prototype — februarie 3, 2011 @ 5:38 pm

 5. Da intradevar familia ceban a depus eforturi colosale pina a ajuns la ceia ce este ,bravo dumnealor si succese in continuarie………….

  Comentariu de vasile bogatii — februarie 3, 2011 @ 6:15 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: